They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Gwoli Wyjaśnień

Temat: Słabe krążenie
na dolna granice normy sie zahaczam :] No i ja tez nie wiem co mi jest. niby zalecaja sport ale cisnienie ani nic nie ulega zmianie jedynie slaobo mi sie robi....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,211,20421946,20421946,Slabe_krazenie.html



Temat: białe krwinki
Kamuś! W ciąży jest tak, że te normy laboratoryjne mogą być znacznie przekroczone, czyli mogą wynosić znacznie powyżej 10.000. Jako ciekawostkę napiszę Ci, że mam za mało białych krwinek na co dzień w granicach 2500-3000 (dolna granica to 4000). W ciąży wzrasta mi do 12.000 i jest to zupełnie fizjologiczne. pozdrawiam Nitka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33394,32595470,32595470,biale_krwinki.html


Temat: jak to odczytać?
lekarza idziemy jutro, ale martwie się czy jest ok,szczególnie o te krwinki białe.Gorączka minęła i wyszły plamki na tułowiu-trzydniówka. Za interpretacje dziękuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,37292233,37292233,jak_to_odczytac_.html


Temat: leukocyty po abx
Moim zdaniem to Wasze bakterie niszcza białe krwinki. Co prawda trudno porównywac tak wprost ale u mnie po abx leukocyty wzrosły. Przez poł roku przed leczenim były niskie - dolna granica normy. Wprawdzie 3.5 miesiaca na abx (ja tyle jestem) to niezbyt długi okres czasu. Jednak od kąd jestem to białe krwinki sie poprawiły i są w normie. Bede co jakis czas badac i zobacze czy moje abx wpływaja na białe krwinki. pozdr zaz ps przypominam ze ja sie lecze na chlamydie i mykoplasmy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,60969398,60969398,leukocyty_po_abx.html


Temat: HASHIMOTO a BASEDOW
witam! chciałam tylko dodać, że w przypadku brania metizolu, thyrozolu itp. należy robić morfologię przynajmniej raz na 3 tygodnie. Głównie chodzi o zbadanie poziomu leukocytów czyli białych krwinek oraz poziomu płytek ... nie było strasznie wysokie, więc widzę że mam szansę uniknąć "noża". Teraz u mnie też Tsh jest niskie, zaś poziom Ft4 prawie na dolnej granicy normy. Lekarz stopniowo zmiejsza mi dawki,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52359910,52359910,HASHIMOTO_a_BASEDOW.html


Temat: podwyższone FT4
mialam robione tylko TSH(0.05), reszty nie miałam. wyniki morfologii raczej słabe- zwłaszcza za mało białych krwinek(3,66), reszta w normie ale wartości bardzo bliskie dolnej granicy.zmartwiłam sie tym że po thyrozolu ft4...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,40025408,40025408,podwyzszone_FT4.html


Temat: niedokrwistość
... moje badania. Okazało się, że poziom krwinek białych, czerwonych, hemoglobiny, hematokrytu jest w dolnej granicy normy. Mój plan na jutrzejszy ranek to zrobienie dodatkowych badań i udanie się na następną wizytę,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,35225325,35225325,niedokrwistosc.html


Temat: Witam po dłuuugiej przerwie
pierwsze wyniki bunchy2 01.07.09, 17:23 Odpowiedz witam, moje pirwsze wyniki badan z poniedzialku jak zwykle w dolnej granicy biale krwinki 4.10 norma od 4.0 tsh 1.15 0.25-5.00 ft3 4.51 4.00-8.30 ft4 16.75 9.00-20.00 glukoza kreatynina cholesterole pruby watrobowe bilirubina sod potas magnez fosfor w normie. oB 6 plytki 187.00 norma 150.00-400.00 to co dziwne to ft4 I ft3 poszlo do gory a ... w prwej okolicy skroniowej z tendencja do uogulnienia sie. neurologicznie norma. pytal mnie lekarz czy nie mialam grypy albo jakiegos wypadku. cos tam mialam. a wypadku tylko bylam swiadkiem wiec nie ... kwasu walproinowego/juz kiedys bralam na migreny tez groprinosin bo mam malo bialych krwinek I pewnie na wszelki wypadek gdybym miala jakiegos wirusa. mam jeszcze telefonicznie uzyskane wyniki tpo 297 I tg 271 ale nie mam do nich jeszcze norm I czekam na wynik ferrytyny I b12. nie wiem co sie porobilo z moim mozgiem I czy hashimoto moze byc przyczyna. co mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96072755,96072755,Witam_po_dluuugiej_przerwie.html


Temat: pierwsze wyniki
pierwsze wyniki witam, moje pirwsze wyniki badan z poniedzialku jak zwykle w dolnej granicy biale krwinki 4.10 norma od 4.0 tsh 1.15 0.25-5.00 ft3 4.51 4.00-8.30 ft4 16.75 9.00-20.00 glukoza kreatynina cholesterole pruby watrobowe bilirubina sod potas magnez fosfor w normie. oB 6 plytki 187.00 norma 150.00-400.00 to co dziwne to ft4 I ft3 poszlo do gory a tsh w dol. od ... z tendencja do uogulnienia sie. neurologicznie norma. pytal mnie lekarz czy nie mialam grypy albo jakiegos wypadku. cos tam mialam. a wypadku tylko bylam swiadkiem wiec nie wiem czy to ma ... na migreny tez groprinosin bo mam malo bialych krwinek I pewnie na wszelki wypadek gdybym miala jakiegos wirusa. mam jeszcze telefonicznie uzyskane wyniki tpo 297 I tg 271 ale nie mam do nich jeszcze norm I czekam na wynik ferrytyny I b12. nie wiem co sie porobilo z moim mozgiem I czy hashimoto moze byc przyczyna. co mam o tym myslec?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97342871,97342871,pierwsze_wyniki.html


Temat: Proszę o interpretację wyników- pilne!!!
Witam, udało mi się zrobić pozostałe badania. Podaję wyniki: ferrytyna 40 (norma 10-120) krwinki białe 5,5 (norma 4-10) krwinki czerwone 4,09 (norma 4-5,2) hemoglobina 12,4 ((norma 12-16) hematokryt 36,2 (norma 36-45) płytki krwi 216 (norma 150-400) Neutrofile 42,00 (norma 50-70) eozynofile 8 (norma 0-5) Reasumując, prawie wszystkie wyniki mieszczą się w dolnej granicy normy, oprócz dwóch ostatnich, które są poza normą. Co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,83084727,83084727,Prosze_o_interpretacje_wynikow_pilne_.html


Temat: leukocytoza
Leukocytoza to zwiekszenie liczby krwinek białych <WBC> Zmniejszenie liczby WBC to leukopenia! Kiedy u Pani wynik jest 3.9 to nie mozna tu jeszcze mowic o leukopeni - jest to dolna granica normy. Obnizenie WBC moze miec miejsce np w chorobach wirusowych <wzw, grypa> Wazne jest okreslenie obrazu miroskopowego krwinek lekarz zleca. Nalzey zwroco uwage na to jakie były Pani wczesniejsze wyniki badan krwi - moze ma Pani taka urode i nieskie WBC. Jesli inne badania sa w normie to nie ma pokoju do niepokoju ale moze Pani za jakis czas powtrzyc badania. pozdrawiam....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,50661831,50661831,leukocytoza.html


Temat: zawroty glowy, omdlenia
... To na co konkretnie mam zrobic badanie?morfologia i co jeszcze? Z morfologi to mam niskie biale krwinki, sa albo przy dolnej granicy normy albo ponizej-na to jem wit b6. Nie mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,82652981,82652981,zawroty_glowy_omdlenia.html


Temat: Proszę o pomoc w interpetacji badania - WAŻNE!!!
Jednym zdaniem można to określić: wszystko w porządku. Takimi pojedynczymi drobnymi odchyleniami nie warto sobie zawracać głowy. A każdy wynik i tak powinien interpretować lekarz. Masz bliżej dolnej granicy RBC i HGB, więc hematokryt może być trochę obniżony. ale dlaczego wynik ilościowy > wychodzi poniżej normy a procentowy w normie? Bo to jest co innego. Procentowy wynik określa, ile procent stanowią limfocyty względem wszystkich krwinek białych. Ważniejsza jest wartość bezwzględna - ale przy tak drobnym odchyleniu od normy można o tym zapomnieć. PS. Pamiętaj, że to są tylko wyniki. To czy są powody...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,63934368,63934368,Prosze_o_pomoc_w_interpetacji_badania_WAZNE_.html


Temat: Zbyt mala liczba leukocytow???
No cóz faktycznie krwinki białe i czerwone niskie , hemoglobina w normie ale to dolna granica normy (12-16) hematokryt tez mogłby byc wyzszy (37-47), Tsh w normie. Wg mnie to nawrót anemii. Musiałabyś jeszcze zrobić rozmamz krwi!! Normy dla krw.bialych 4-10tys. a czerwonych 4-5 . Podobnie wazne sa wskazniki czerwonokrwinkowe gł.MCV (84-94). Jesli podejrzewasz anemie moze warto oznaczyc zelazo i całkowitą zdolność...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11566863,11566863,Zbyt_mala_liczba_leukocytow_.html


Temat: Bardzo prosze o odpowiedz
4.0) oraz niski poziom granulocytow. Reszta parametrow raczej w normie chociaz niektore blizej dolnej granicy. Aha, jeszcze OB=15. Lekarka powiedziala, ze nie ma sie czym niepokoic, laryngolog tez stwierdzil, ze to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14084290,14084290,Bardzo_prosze_o_odpowiedz.html


Temat: prośba o interpretację wyników morfologii
Hej! jestem magistrem analityki medycznej. Chetnie pomoge :) WBC to białe krwinki czy leukocyty norma od 4.0 - 10.0 tys/mikrolitr - tutaj dolna granica normy LYM - limfocyty - komorki krwi odpowiadnie norma do 48% <przeszlas jakas infekcje wirusowa niedawno? , bo sa w gornej granicy normy...> GRAN - granulocyty to tez komorki krwi - norma 1.2-6.8 RBC - krwinki czerwone - od 4.0 do 5.5 u Ciebie jest ich za mało <masz lekka niedokrwistosc> MCH - wskaznik charakteryzujace krwinki czerwone - <norma 27-34 > masz w normie Jestes po chorobie? Pokaz wyniki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,47823597,47823597,prosba_o_interpretacje_wynikow_morfologii.html


Temat: Poziom limfocytów ponad normę
Poziom limfocytów ponad normę Mam przed sobą wyniki badania krwi. Wszystko mam w normie, poza limfocytami. Jest ich 45.7% (norma: 18 - 42%, tak jest tu napisane). Ilość białych krwinek mieści się w dolnych granicach normy. Co to może oznaczać? Powiem tylko,że badanie zrobiłam profilaktycznie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,18398542,18398542,Poziom_limfocytow_ponad_norme.html


Temat: Fibrynogen
Fibrynogen Moja żona robiła wyniki krwi i wyszły takie wyniki: Fibrynogen - 96,9 norma 200-400 ASP AT (GOT) 14,0 norma 5-40 ALAT (GPT) 6,0 norma 5-31 Bilirubina 0,4 norma do 1,2 ... tego fibrygenu. Dodatkowo dodam że standartowe wyniki krwi(hemoglobina , białe,czerwone krwinki, leukocyty, itp.) są w dolnych granicach norm. Pozdrawiam Piotr
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,26162635,26162635,Fibrynogen.html


Temat: leukocyty 80
Norma leukocytów to 4000-10000kom/mm3 lub wg SI 4-10^9 kom/l. Leukopenia to obnizenie liczby białych krwinek ponizej dolnej granicy ( najczesciej wynika z obnizenia liczby neutrofili dlatego nazwałam to neutopenią).Gdybyś rzeczywiscie miała tak małą liczbę białych krwinek jak 80 komórek w mm3 oznaczałoby to zahamowanie czynnosci szpiku kostnego w zakresie produkcji leukocytów. I tak głeboka leukopenia wiazałby się z ogromnym ryzykiem wystąpienia zagrażających...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,88783770,88783770,leukocyty_80.html


Temat: odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
pozostale wyniki sa w normie - chociaz klasuja sie blizej dolnej granicy. dla spokoju ducha podam hemoglobina -12g% krw.czerwone 3.92 mln/mm3 krw.biale 12.6 tys/mm3 MCV - 88 MCH - 30.6 MCHC - 34.8 plytki krwi - 282 wskaznik anizocytozy RDW - 12.6% Obok mam podane przedzialy, wiec mimo ze wyniki sa niskie to mieszcza sie w normie. nie oczekuje, ze ktos na forum bedzie interpretowal wyniki Tak tylko - bo przeciez moge panikowac - wydaje mi sie ze nie ma powodu do paniki. Krwinek bialych jest nieco wiecej bo obecnie sie lecze... dzieki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,58063768,58063768,odebralam_dzisiaj_wyniki_i_mam_hematokryt_ponizej.html


Temat: jakie macie wyniki erytrocytow? 21 tydz.c
witam,jestem także w 21tc i moja najnowsza morfologia w porównaniu z ub.miesiącem też się posypała. chodzi głównie o czerwne ciałka,które są w normie, ale w dolnej granicy.jutro mam kontrolę,więc zapytam. w ciąży to zresztą normalne. co do podwyższonej liczby leukocytów,to ciąża w naturalny sposób powoduje to podwyższenie. dopiero,gdy są one powyżej normy ciążowej może to wskazywać na jakiś stan zapalny. mam taką tabelkę> czerwone krwinki RBC - 3,5 - 5 M/mcl ,w ciąży nie powinna spaść ponizej 3 białe krwinki WBC- 4-10 K/mcl, w ciąży może skoczyć do 16 K/mcl,powyżej tego świadczy o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,11274588,11274588,jakie_macie_wyniki_erytrocytow_21_tydz_c.html


Temat: krwinki białe w 6 miesiącu -11400
w ciąży dochodzi do fizjologicznego podwyższenia leukocytozy -ilości białych krwinek! normy trochę się wahają zależnie od laboratorium - u nie ciężarnych zwykle 4tys-10 tys. więc nie masz się czym przejmować, chyba że całą ciążę miałaś dolną granicę a teraz nagle skoczyły , wtedy może to świadczyć o np.infekcji. pozdrawiam kasia i 39tc tygrysek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,13081920,13081920,krwinki_biale_w_6_miesiacu_11400.html


Temat: NISKA WAGA DZIECKA
NISKA WAGA DZIECKA PRZEZ 3-MIESIĄCE MOJA 8-MIO MIESIĘCZNA CÓRECZKA PRZYBRAŁA TYLKO 300GRAM- POMÓŻCIE, MA BARDZO UROZMAICONĄ DIETĘ, JE WARZYWA(np.KALAFIOR, BROKUŁY), OWOCE (np.ŚLIWKI, BRZOSKWINIE, JABŁKA) oprócz tego DESERKI, WĄTRÓBKĘ, WOŁOWINĘ, BIAŁE MIĘSO OD KUR, JAJECZKO NA PARZE,RYBY GOTOWANE.OPRÓCZ TEGO KASZKI RYŻOWE, I CAŁY CZAS JEST NA MOJEJ PIERSI. JESTEM ZROZPACZONA-PO BADANIACH LEKARSKICH, MOCZ MIAŁA W NORMIE NATOMIAST CZERWONE KRWINKI W DOLNEJ GRANICY. DZIŚ...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,28085231,28085231,NISKA_WAGA_DZIECKA.html


Temat: Wyniki morfologii
Hej, niedawno wrocilam ze szpitala - Krzys jest w tym samym wieku - i na pewno wiem, ze WBC jest ZA DUZE - najlepiej podobno, gdy jest ponizej 10tys. - biale krwinki. Czerwonych jest ok. Trache chyba HGB (hemoglobina) za niska - chyba dolna granica - zwiazek z odpornoscia. Plytki - plt -ok. Podwyzszone WBC oznaczac moze np. walke z jakas infekcja, ale nie musi. Wazne jest przy tym dodatkowa informacja o OB (norma ok. 11) i CRP - wskazniki stanu zapalnego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5206380,5206380,Wyniki_morfologii.html


Temat: Trzydniówka kilka razy???
... to jest mocz wyszedł w normie morflogia : białe krwinki w dolnej granicy (wyglądało jak ostra wirusówka i płytki w dolnej granicy) po 3 dniach temp. ustapiła a na tułowiu pojawiła...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,86269330,86269330,Trzydniowka_kilka_razy_.html


Temat: czy ktoś pomoże mi zinterpretowac wyniki badań?
granulocytow, bo mimo, że w okresie do 5 r.ż limfocyty stanowią większość krwinek bialych, norma jest do około 60% (Twoje dziecko ma 76).Czy dziecko nie przeszło ostatnio infekcji wirusowej? Jeśli chodzi o wyniki starszegoi dziecka, leukocytoza i hemoglobina mieszczą się w normie, bez względu na jego wiek. Pozdrawiam i zachęcam do skonsultowania się z pediatrą dziecka.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,20164864,20164864,czy_ktos_pomoze_mi_zinterpretowac_wyniki_badan_.html


Temat: Skrobie, jak u mnie:)
na dolnej granicy normy, do przyjecia, czerwone.. duzo poznizej. Plytki tez. Od zawsze, odkad pamietam mialam anemie. Ale byla to anamie dajaca sie leczyc farmakologicznie. Nikogo jakos nie zdziwilo, ze po...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14479,29241353,29241353,Skrobie_jak_u_mnie_.html


Temat: jak nie schudnąć przy candidzie
w normie. Zaczalem stosowac diete antygrzybiczna. Znalazlem wątek na tym forum, ze osoby stosujace diete chudną. Obawiam sie ze i mnie to nie ominie. Przez pol roku schudlem kolo 6-7kg, i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,69860261,69860261,jak_nie_schudnac_przy_candidzie.html


Temat: Wyniki - prośba o interpretacje..
Witam ponownie, Na początku grudnia poszedłem z moimi objawami do lekarza rodzinnego. Zlecił morfologię, itp. Wyniki: Krwinki białe: 8,00 tys/ul (4,00 - 10,00) Krwinki czerwone: 4,79 mln/ul (3,7 - 5,3) Hemoglobina: ... Potas: 4,20 mmol/l (3,50 - 5,50) Ferryryna: 92,8 ng/ml (norma dla mężczyzn 70-435): 6.25% Witamina B12: 355 pg/ml (189 - 883): 23,92% Kortyzol: 698 nmol/l (norma poranna 260-720) W związku z tym mam parę pytań: 1. Nie wie ktoś, czy antyTG może ulegać podwyższeniu przy wysokich trójglicerydach, czy to już coś poważniejszego...? 2. Dziwi mnie trochę ta norma ferrytyny dla mężczyzn 70-435 (dla kobiet mam napisane 10-160). Zazwyczaj w innych źródłach (np. Wikipedia) podaje się, że przedział dla kobiet to 10-200, dla mężczyzn 15-400, czyli dolna granica jest niższa. Czy coś się zmieniło ... przebadać TSH/fT3/fT4? Trochę niepokoi mnie to podwyższone antyTg i wysoki poziom krwinek białych. Dziękuję za odpowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103696296,103696296,Wyniki_prosba_o_interpretacje_.html


Temat: Kandydoza organizmu? Jest cos takiego?
DO BRENAY!!!!!!! Posluchaj, nie denerwuj sie o pierwsze, a po drugie, to twoje wyniki dobre wcale nie sa...Nie ejstes umierajaca, ale najlepiej to nie ejst.... WBC-bialych krwinek masz 3,8 tys, norma jest od 4 do 9 tys...Jest nie za duzo,a le jednak jest ponizej normy...Byc moze masz jakies zakazenie wirusowe albo np. bierzesz jakies leki przeciwreumatyczne albo jakies antybiotyki lub leki hamujace czynnosc tarczycy...One moga uszkadazc uklad bialokrwinkowy...Obnizona ilosc lekocytow tez wystepuje w poznym okresie choroby nowotworoej, gdy pojawiaja sie przerzuty do kosci... RBC-3,87 to tez dolna granica, a nwet pod granica...HCT-36..., to tez dolna granica....HGB-tez dolna granica..., czyli anemia, niedokrwistosc. Osoby z niedokrwistoscia wykazuja obnizona wydolnosc fizyczna, szybko ulegaja zmeczeniu, dusznosci przy nielwiekim obciazeniu....Byc moze cierpisz na hemolize, czyli twoje czerwone krwinki maja ... krwinek...Mozesz miec tez problemy z dojrzewniem erytrocytow...Moze byc tez to niedokrwitosc z niedoboru zelaza...Mozesz miec takze niedokrwistosc zlosliwa z niedoboru witamin( B12 i kwasu foliowego). Moze byc niedokrwitosc aplastyczna, ale tutaj ... co uszkadza automatycznie szpik i wtedy sie dzieja rozne uda z krwinakmi... TSH jest w normie. TO tyle...TO ci powinien lekarz na wizycie kontrolnej wyjasnic...., ze od tej anemi sie zle...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,12142449,12142449,Kandydoza_organizmu_Jest_cos_takiego_.html


Temat: ból kosci!!!!
Te wyniki nie są takie złe. Są bliskie dolnej granicy, ale o niczym szczególnym nie świadczą. Laboratoria stosują różne widełki. W tym samym laboratorium różne analityczki miały inne skale. Miałam dwa razy pobieraną krew i sama widziałam. Czasem tez zdarzaja się błędy. Miałam bardzo niskie trombocyty, a w nastepnym badaniu wyszło, że sa w normie, choć blisko dolnej granicy. Ot, co znalazłam w necie. Weź poprawkę na wartości graniczne. WBC - białe krwinki leukocyty - 4-11 - Zwiększenie ponad normę to sygnał, że w organizmie toczy się infekcja lub mamy do czynienia z ... spowodowane niedoborem granulocytów, limfocytów lub wszystkich komórek jednocześnie. Może być wynikiem uszkodzenia szpiku przez chorobę lub skutkiem ubocznym leczenia (większość leków przeciwnowotworowych powoduje zmniejszenie liczby granulocytów). RBC - czerwone krwinki erytrocyty ... miesiączkujących HG - hemoglobina - 11 -16 g/dl Przekroczenie normy świadczy o odwodnieniu organizmu. Niskie wartości są oznaką anemii. OB - opad Biernaciego - do 12 mm/h - Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nie infekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby auto immunologiczne, w zawałach mięśnia sercowego, w urazach, złamaniach kości, w niedoczynności i nadczynności tarczycy, ... czasie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Zmniejszenie wartości OB występuje w chorobach alergicznych, w obniżonej wartości fibrynogenu, w nadkrwistości. Ja też miałam bóle kości i też miałam wyniki lekko poniżej normy. Nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,100620962,100620962,bol_kosci_.html